Uczniowie LO i ZSZ w Kosowie Lackim za bardzo ważne uznają kultywowanie tradycji. Z tego powodu 21 grudnia bardzo licznie wzięli udział w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych w szkole. Pod okiem doświadczonych instruktorek - pań z obsługi szkoły i nauczycielek - uczyli się przygotowywania potraw według tradycyjnych przepisów wigilijnych. Najliczniejszą grupę stanowili uczniowie, którzy chcieli uczyć się przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Prowadzące warsztaty panie Wiesława Brodzińska i Alfreda Zalewska rozdzielały prace tak, aby wszyscy uczestnicy zajęć nauczyli się przygotowywania farszu, zagniatania ciasta i formowania pierogów. Najmniej liczna była grupa zajmująca się nauką przygotowywania kapusty z grzybami i barszczu wigilijnego, ale w tej grupie, prowadzonej przez panią Barbarę Koc, prace postępowały najszybciej i wkrótce w całej szkole unosił się zapach gotujących się potraw. Aktywną grupę stanowili uczestnicy warsztatów uczący się przygotowywania krokietów z grzybami. Szybko smażyły się kolejne naleśniki z poprawnie przygotowanego ciasta a i zawijanie krokietów, pod czujnym okiem pani Ani Kopania, wychodziło coraz to sprawniej. Grupa pani Małgosi Słoniewskiej uczyła się pieczenia tradycyjnego ciasta drożdżowego. Uczestnicy warsztatów sprawnie zagniatali ciasto skrupulatnie odmierzając składniki, mielili i doprawiali mak, a efektem ich pracy, oprócz tradycyjnych strucli makowych, była piękna makowa choinka, która budziła duże zainteresowanie również uczestników innych warsztatów. Dania i potrawy będące efektem pracy warsztatowej nie zmarnowały się. Wszystkie zostały wykorzystane podczas wigilii ogólnoszkolnej, którą społeczność LO i ZSZ, jak co roku, wspólnie świętowała ostatniego grudniowego dnia po lekcjach.