W naszej tradycji Wielkanoc jest świętem symbolicznym. Przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje wielkanocne powodują, że są to święta religijne, wiosenne i w pewnej mierze magiczne.
Dla uczniów Zespołu Szkół w Kosowie Lackim bardzo ważne jest kultywowanie tradycji. W związku z tym 23 marca 2016 roku grupa licealistów chętnie i z zaangażowaniem uczestniczyła w warsztatach pod okiem doświadczonych instruktorek pani Barbary Niemiry oraz pani z obsługi szkoły - Małgorzaty Słoniewskiej w zorganizowanych warsztatach, podczas których uczniowie uczyli się dekorowania mazurków, babek oraz tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Głównym celem zajęć było przedstawienie młodzieży tradycyjnych potraw wielkanocnych oraz pokazanie jak takie potrawy udekorować i podać na stół wielkanocny.
Pomysł prowadzenia warsztatów z dekoracji miał na celu podtrzymanie tradycji- nie zawsze bowiem w domach rodzinnych rodzice mają czas na rozbudzanie w młodzieży tradycji związanych z Wielkanocą.
Efektem warsztatów były pięknie udekorowane w różnej formie jaja, przyozdobione w różnych kształtach owoce oraz przede wszystkim znakomicie udekorowane mazurki oraz baby- niegdyś duma polskich gospodyń.
Uczniowie podczas warsztatów przekonali się, że tak naprawdę każdy mazurek jest niepowtarzalny ponieważ od nas zależy jak go ozdobimy. Jak się okazało mazurki i baby to oprócz jaj i żurku to potrawy niezbędne na wielkanocnym stole.
Wszystkie udekorowane dania przyozdobiły wielkanocny stół i wszystkim bardzo smakowały. Składamy serdeczne podziękowania pani Barbarze Niemirze za przeprowadzenie warsztatów dekorowania tradycyjnych potraw wielkanocnych oraz pani Małgorzacie Słoniewskiej za przeprowadzenie warsztatów dekorowania mazurków i babek, które pięknie prezentowały się na wielkanocnym stole. Podziękowania należą się również pozostałym paniom z obsługi szkoły za przygotowanie żurku, który wszystkim bardzo smakował.