6 grudnia 2013 roku licealiści z Kosowa Lackiego oraz uczniowie z okolicznych szkół mieli okazję uczestniczyć w kursie ,,Savoir-vivre przy stole” . Takie kursy prowadzone są przez zespół pracowników zamku w Pułtusku. Wyjazd 50-osobowej grupy zorganizowała p. Hanna Przesmycka.
Naszym przewodnikiem w trudnej sztuce zachowania przy stole był p. Jarek, mistrz kelnerstwa. Od niego dowiedzieliśmy się, jak odczytać rodzaj i liczbę serwowanych dań zapisany poprzez odpowiednie ułożenie i kształt sztućców. Otrzymaliśmy wiele praktycznych rad, np.: jak sobie poradzić z trudnymi potrawami, jak prawidłowo złożyć serwetkę, jak siedzieć przy stole, co zrobić z damską torebką. Zdobytą wiedzę i umiejętności mieliśmy później okazję wykorzystać podczas obiadu, który włączony był w program kursu. Miło było patrzeć, jak wszyscy wzajemnie się poprawiają, dopytują, chcą po prostu umieć właściwie zachowywać się przy stole. Wszyscy dobrze sobie radziliśmy, co potwierdziła obsługa.
Takie zajęcia są bardzo przydatne w życiu człowieka. To świetna okazja, by poszerzyć swoją wiedzę na temat dobrego zachowania przy stole, kultury spożywania posiłków, ogłady towarzyskiej. Zajęcia pod okiem specjalisty nie trafiają się często i z pewnością nie zastąpi ich najlepszy poradnik.
Ewa W.